Online Video

Gözün gördüğünü kulak işitmek istiyor, yazı/metin artık kimselere yetmez oldu. Görsel ve işitsel bir iletişim aracı olarak online video, son yıllarda yükselişine hızla devam ederek heryeri, herkesi sarıyor… Bunun son dönemdeki en güzel örneklerinden birisi, daha önce bir çoğumuzun tanımadığı,  sadece tek bir video ile sonrasında dünyanın tanıdığı Gangnam Style, 1.5 milyarın üzerinde izlendi. Etrafımızdaki neredeyse tüm ajans ve markaların eğlenceli bir şekilde kendi kurgularındaki Harlem Shake’leri… Bunların hepsi video ile gerçekleşiyor. Markalar YouTube’da video kanal açarak videolarını ilk buradan paylaşırken, kullanıcılar yani biz belki de saatlerce video sitelerinin karışında vakit geçiriyoruz. Bir dönem çok popüler olan UGC (kısaca, kullanıcıların yüklediği/user content) içerikler son dönemde zirvedeki popülerliğini, premium içerik sunan sitelere bırakıyor. Birçok site yayın haklarını aldığı içeriklerini sitesine entegre ederek trafiklerini ve izlenmelerini arttırıyor ve reklam satışları ile kanzaç sağlıyor. Son dönemde TV kuruluşları da eskiden belki de çok farkında olmadıkları o değerli içeriklerini online ortama da taşıyarak kendi premium video (VOD) servislerini hayata geçiriyorlar. Mobil cihazların hayatımızdaki öneminin kat kat arttığı bu dönemde video tüketiminin büyük bir kısmı da mobil cihazlardan gerçekleşiyor.

Peki neden online video izliyoruz?
Bu sorunun aslında birçok cevabı mevcut. Zengin ve ücretsiz içerikler, istediğin zaman izlemek, istediğin şekilde yayına müdahale ederek durdurup tekrar izleyebilmek, ilgi alanlarına göre tematik içerikler, kaçırdığın program ve dizileri cebinden bile takip etmek, eğlenmek (Eğlence: Bu, videonun izlenmesindeki en büyük içerik başlığı %88) gibi birçok sebep online video izlemek için sayılabilir. Yapılan araştırmaların sonucunda 2014 yılında Amerikalıların %50’sinin normal TV haricinde iPad, internet televizyonu, PC/MAC aracılığıyla televizyonu online olarak izleyeceğini paylaşıyor. (EMarketer) Ayda ortalama 250 video izleme ortalaması ile Avrupa’da 2., Dünyada 4. sıradayız. Ortalama ise 6 dakika.


Online Video ve İnternet Reklamcılığı
İnternet reklamcılığı için online video çok büyük bir önem arz ediyor. Geçen yıldan bu yıla video reklam yatırımları 45 milyon TL rakamına ulaşarak %105 büyüme elde etti. Video içerisindeki reklam modelleri standart banner ve alanlara göre çoğu zaman daha iyi bir etkileşim veriyor, ki hepimizin bildiği üzere okumak yerine artık çoğunlukla video izliyoruz. Özellikle son dönemde hayatımıza giren vPaid desteği ile çok başarılı video richmedialar yapılmakta. İnteraksiyonlu videolar (player-site), etiketleme (Tagging) destekli marka e-ticaret sitesine yönlendirmeli yapılar vs gibi birçok yeni video reklam ürünü mevcut. Reklam ajansları ve markalar, TV izlemeyen kitleyi (Light TVuser/Non TV User) yakalabilmek ve online kullanıcı kitlesine de ürününün gösterimini yapabilmek adına satın almalarında videoyu, TV planlarının yanında sıklıkla kullanmaya başladılar. Öngörü olarak yaklaşmak gerekirse bu model önümüzdeki birkaç yıl içerisinde hızla ve kontrollü bir şekilde artarak büyüyecek.


Dizi & Tematik Oriented Video Sitelerinden Örnekler

  • Sebastiyan (Mynet): Türkiye’nin ilk premium video servisi. Diziler, tematik kanallar, TV klasikleri, çizgi filmler, web dizileri (Webisode konusunda da çok başarılı) (http://sebastiyan.mynet.com)
  • Tvyo (Doğuş): Yerli ve yabancı diziler, müzik, spor içerikleri, kanallar (yaşam, kadın, gurme vs…), Doğuş bünyesindeki canlı TV kanalları (http://www.tvyo.com)
  • Viplay (Doğan/Hürriyet): Web dizileri, programlar, özel kanallar. (http://www.viplay.com)
  • NetD (DoğanTV/KanalD): KanalD dizi ve içerikleri, filmler, TV canlı yayınları, programlar, özel içerik kanalları (http://www.netd.com)

Online video hakkında 15 global istatistik:

  • ABD’deki 89 milyon kişi yalnızca bugün 1.2 milyar online video seyredecek. (ComScore)
  • 2016 yılı itibariyle online video kullanıcılarının nüfuslarını ikiye katlayarak 1.5 milyara ulaşması bekleniyor. (Cisco)
  • ABD’de tüm markaların yalnızca yüzde 24′ü online videoları pazarlama faaliyetlerinde değerlendiriyor. (Kantar Media)
  • Online video an itibariyle mobil trafiğin yüzde 50′sini oluştururken bazı ağlar üzerinde bu oran yüzde 69′a ulaşmış durumda. (Bytemobile Mobile Analytics Report)
  • Tüketiciler herhangi bir online video 2 saniye içinde yüklenip başlamazsa içerikten vazgeçiyorlar. (University of Massachusetts Amherst ve Akamai Technologies)
  • Markalara ilişkin videoların paylaşılması söz konusu olduğunda Facebook yüzde 46, e-mail yüzde 40 ve Twitter yüzde 14 pay alıyor. (Invodo)
  • 2016′da tüm dünyadaki online video trafiği internette gerçekleşen tüketici aktivitelerinin yüzde 55′ini oluşturacak. (Cisco)
  • Tüketicilerin yüzde 52′si ürünlere ait video izleme imkânının online alışverişlerde karar almalarına yardımcı olduğunu söylüyor. (Invodo)
  • Mobil ve tablet üzerinden alışveriş yapan kullanıcılar dizüstü ve masaüstü bilgisayar kullanıcılarından 3 kat daha fazla video izleme potansiyeline sahipler. (NPD)
  • Sosyal medyada paylaşım tuşları barındıran mobil video reklamları yüzde 36 oranında daha fazla etkileşim sağlıyor. (Rhythm NewMedia)
  • Önümüzdeki beş yıl içerisinde online video prodüksiyonu, online reklam harcamalarının 3′te 1′ini oluşturacak. (Borrell Associates)
  • Pazarlamacıların yüzde 76′sı sitelerine videolar eklemeyi ve bu özelliğe Facebook, Twitter ya da blog etkileşiminden daha fazla önem vermeyi planlıyor. (Social Media Examiner)
  • Mobil video izleyenlerin yüzde 92′si bu içeriği bir başkası ile paylaşıyor. (Invodo)
  • Bir milyardan fazla tekil kullanıcı her ay Youtube’u ziyaret edip platform üzerinde 4 milyar saatten fazla video izliyor. (Youtube)
  • Haftada 2 milyar video Youtube üzerinden paraya çevrilirken, her otomatik olarak paylaşılan Tweet, altı yeni Youtube sörf oturumuna sebep oluyor. (ReelSEO)
    (Online video hakkında 15 global istatistik/Kaynak: Haluk Kasarcı (Digiday)

Bol videolu günler 🙂

Share:

1 comment

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.