Türkiye’den Twitter Manzaraları

Twitter artık tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çok yoğun bir şekilde kullanılıyor. Twitter için “gereksiz” ya da “140 karaktere ne yazılabilir ki?” diyen herkes şu sıralar twitterı kullanan birer üye. Sanatçılar, oyuncular,  futbolcular, TV programcıları ve internet ile ilgili hemen hemen herkes… Reklam ve gelir modellerini yeni yeni oluşturmaya başlayan 150 milyon Dolar cirolu Twitter’a, son 3 ay içerisinde sadece Türkiye’den 150 milyon Türkçe Twitter iletisi gönderildi. Bu gelir modellerinin entegrasyonu sürecinde Twitter her 10 Tweet iletisi karşılığında Türkiye’den 4.3 kuruş kazandı. Bu rakam da günlük olarak 4.080 dolar civarına denk geliyor. Yıllık Türkiye’den kazanç ortalaması 2.4 milyon doları bulan sistemde, Türk üyelerin toplam değeri ortalama 64 milyon dolara denk geliyor.

Araştırma şirketi Monitera’nın yapmış olduğu “Türkiye Twitter Profili” çalışmasından ilginç ve güzel veriler çıkmış durumda. Monitera ve birden çok kaynaktan toplamış olduğum bilgileri paylaşmak istiyorum.

Türkiye Twitter Profili
(Araştırma son 3 ayda gönderilen 150 milyon Türkçe Twitter iletisinin incelenmesine dayanıyor.)

– Türkiye’de toplamda 7.2 milyon tekil üye bulunmakta. Bu sayının 5.3 milyonu Twitterı aktif olarak kullanıyor.
– Günde ortalama 1.7 milyon Türkçe ileti gönderilen sistemde, her saniye 20 adet tweet atılıyor.
– Türkiye demografisi %53 erkek, %47 kadın.
– En aktif şehir İstanbul ve ortalama takipçi sayısı 151. İstanbul’u %13 ile Ankara, %11 ile İzmir takip ediyor. %10 barajını geçen bu 3 il, geçenlerde Twitter’ın bunu dikkate alarak Trending Topics (TT) listesinde bu alt kırılıma gitmesini sağladı. (İstanbul, Ankara ve İzmir)
– Cuma en aktif gün, saat 21:00-22:00 arası ise Twitterın günlük olarak en yoğun olarak kullanıldığı saatler.
– Türkiye’de Twitter’a %59 mobilden, %41 oranda ise internet sitesinden ulaşılıyor.
-Erşimde kullanılan cihazlara gelince, %45 Blackberry, %27 iPhone ve %14 ile Android işlemcili cihazlar ilk üç sırayı alıyor. Mesai saatleri içerisinde Blackberry cihazını kullanarak Twittera giren kişilerin oranı ise %52. Bu rakamı göz önünde bulundurursak kurumsal çalışanların yoğunluğu dikkati çekiyor. İş stresinden bunalan ya da arkadaşlarıyla paylaşamadığı detayları kişiler Twitterda paylaşıyorlar.
– Genellikle Türkçe iletiler 64 karakterden oluşuyor.
– Son bir bilgi ise, Twitter dünyada 7. yılına 140 milyon aktif kullanıcı ile giriyor…

Bakalım Twitter ilerleyen günlerde, reklam ve gelir modellerini nasıl şekillendirecek?

“Bol cıvıldamalı günler… :)”

Share:

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.