İnternette güzel şeyler oluyor

İnternet reklamcılığında rakamlar günden güne olumlu yönde hızla yükseliyor. Diğer mecraları büyüme oranları ile geride bırakan internet, 2012 ilk çeyreğinde (Q1) Nielsen tarafından yayınlanan raporda, dünya genelinde internet reklamlarına harcanan para geçtiğimiz yıla oranla %12.1 artış göstermiş durumda. Rapor 2012 yılının ilk üç ayını kapsıyor. Bu üç ayda en büyük artış internet reklamlarında yaşanırken, tek düşüş yaşanan mecra ise dergi reklamları oldu. Süphesiz ki bu yükselişte Latin Amerika, Orta Doğu ve Afrika bölgelerindeki harcamaların payı büyük.
(Bir süre önce yazdığım “2011 Dijital Reklam Yatırımları” yazıma buradan ulaşabilirsiniz.)

 


İnternette Güzel Şeyler Oluyor

Aşağıdaki tabloda tüm reklam harcalamalarının dağılımını gösteren bilgiler mevcut. İnternetten sonra, reklam harcamasındaki en büyük ikinci büyüme %7.9 ile radyo mecrasında gerçekleştiğini görüyoruz. Konvansiyonel (geleneksel) medyaya baktığımızda rakamlar geçmiş yıllara oranla daha düşük ve ivme kaybediyor. Gazetede sadece %3.1’lik artış varken dergi sektöründe -%1.4’lük bir gerileme var. Bu rakamlar ile yorum yapmak gerekirse, dergi ve gazeteler bir an önce hızlıca değişime gitmek zorundalar. Özetle elektronik ortamda olmayanlar yarıştan yavaş yavaş çekilmek zorunda kalacaklar. Reklam geliri konusunda ise, sayfadan değil tablet/dijital yayın ortamlarından pay almaya çalışacaklar.

Gelelim bölgelere göre reklam bütçelerindeki değişime… Güney Amerika ve MENA bölgesinde (Orta Doğu ve Kuzey Afrika) genişleyen reklam bütçeleri göze çarpıyor. Bu bölgelerdeki artış genel yüzdeyi yukarıya çekiyor. İnternet harcamalarında; MENA bölgesi %35.2, Güney Amerika %31.8, ve Avrupa’da %12.1’lik rakamlar paylaşılmış. Kuzey Amerika ve Avrupa’da doygunluk oranına erişilmiş durumda sanırım, dijital yükselme rakamları çok az. Kuzey Amerika ve Avrupa’da populasyonun ilgisinin iyice azaldığı iki mecra ise, gazete ve dergiler… Türkiye’nin de içinde bulunduğu MENA bölgesindeki artışta e-ticaret faktörünü unutmamak gerekiyor. (BKM: 2012 ikinci çeyrek E-ticaret hacmi 7.34 Milyar Lira. Geçen yıla göre 1.8 Milyar Lira artış. 2011 Q2 rakamları ile %40 büyüme.)

 IAB AdEx 2011 Raporundan “Avrupa”

2011 IAB AdEx raporuna göre Türkiye 2011 yılında internet reklamcılığı %22.4 büyümüş durumda. Geçen yıldan yaklaşık %8 daha az büyüme gerçekleşmiş. 2010 yılında %30 büyüme gerçekleşmişti. Özetle son verilere göre Türkiye’de internet reklamcılığı 360 Milyon Euro‘luk bir hacme ulaşmış durumda. Avrupa’da ise 20.9 Milyar Euro hacmine ulaşıldı.

Bakalım önümüzdeki çeyrek dönemler, internet reklamcılığı açısından bizlere neler gösterecek.
Bol yaratıcı günler…

Kaynak: Nielsen, IAB

Share:

1 comment

  1. Bilgilendirici bir yazı olmuş üstad, eline sağlık.

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.