İntiharın Genel Provası (İBB Şehir Tiyatroları)

Underground (Yeraltı) filminin senaristi olarak da tanınan Duşan Kovaçeviç “metafizik komedi” olarak tanımlanan “İntiharın Genel Provası” adlı oyunda, dünyada ve Türkiye`de son yıllarda giderek artan intihar olgusunu işliyor. Dün akşam Haldun Taner Sahnesi’nde izlediğim bu tek perdelik oyunda, oyuncuların performansından çok etkilendiğimi de paylaşmak isterim. (Bora Seçkin, Serhat Mustafa Kılıç, İbrahim Can, Bennu Yıldırımlar) Kovaçeviç, diğer eserlerinde olduğu gibi Yugoslavya’daki büyük değişimin izleri ve etkilerini, kara mizah uslubu ile fantastik bir şekilde işliyor.

Oyunda, intihar etmek isteyen bir mimar Tuna köprüsüne gelir. “Sanatsal bir ölüm” hayaliyle, sevgilisine son kez telefon edip aşkını vurgular. İntihar eden adam, köprüden tam atlayacağı sırada Balıkçı feryat edip onu durdurur:Köprü altına ağ yerleştirdiğinden adam buradan atlamamalıdır. Balıkçı ağlar, yalvarır… Derken adamın sevgilisi kadın belirir, intihara engel olmaya çalışır. İntihar eden adam tam atlayacakken Kadın ile Balıkçı dans etmeye başlar. Bu sırada beyaz üniformasıyla Kaptan belirir. İntiharda kararlı olan adamın mesleğini öğrenince ona bir iş teklifi yapar…

Sistemin intihara sürüklediği insanlara yardım eden ve onları intihardan vazgeçirmeye çalışan kişilerin oyunu diyebiliriz… Oyun içinde çok güzel bir söz, bir soru soruluyor?

“Kurt, neden ot yemez?”

Oyunun bence özetini veren ve içinde birçok mesaj barındıran bu anlamlı sorunun cevabını aşağıda vereceğim! Fakat mutlaka oyuna giderek bunu yaşamanızı tavsiye ediyorum. Başarılı performanslı oyunlar sizleri de etkileyecektir…

iyi seyirler…

“Kurt, neden ot yemez?”   –  çünkü; bunu o’nun için koyunlar yapar…

Share:

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.