2014 Dijital Reklam Yatırımları Öngörüleri

İş hayatında reklam, mobil, proje, bütçe ve deadline gibi kavramlar arasında koşuştururken kocaman bir yılı daha geride bıraktık. Benim için çok hızlıca geçen bir yıl oldu. Dijital sektöre baktığımızda (2013 ikinci altı ay kapanış harcama verileri halen açıklanmasa da) ilk altı ay verileri baz alındığında dijitalin reklam yatırımlarındaki payı genel pastada arttı ve hızlı bir büyüme gerçekleşti. Fakat yıl içerisinde yaşanan Taksim Gezi Parkı protestoları nedeniyle tüm reklam camiası ile birlikte dijital mecralar da bu olaylardan etkilendi. Yılın 2. ve 3. çeyreğinde yaşanılan bu durumdan ötürü dijital yatırımlarda en azından bir sürelik durgunluk yaşandı. 2013’e girmeden önce sizlerle paylaştığım “2013 Dijital Reklam Yatırımları Öngörüleri” yazımdaki birçok detayı yıl içerisinde yaşadık. Markalar dijitaldeki bütçelerini arttırırken, aynı zamanda ellerindeki bu bütçeleri çok daha dikkatli kullanmaya başladı. “2013 ilk 6 Ay Dijital Reklam Yatırımları” yazıma ise buradan ulaşabilirsiniz.

2014 Dijtal Reklam Yatırım Öngörüleri ve Genel Yorumlar
2014 ‘te  geçtiğimiz bu yıla göre daha bence daha performanslı ve rakamlar açısından daha güçlü bir büyüme olacak. Dijital harcamalar (yatırımlar) tarafında arama motoru reklam yatırımları, içerisinde gösterim ve videoyu da barındıran display reklam yatırımlarının yine bir adım önünde 2014’ü kapatacak. Display reklam yatırımlarındaki öngürüm ise geçmiş yıllardaki büyüme oranına göre daha az bir oranda büyüme yaşayarak markaların genel kampanyalarında kullanılmaya devam edecek. Standart çalışma ve reklam modellerinden sıkılan ajans ve markalar için 2014’te proje kavramının daha da önem kazanacağını, fark yaratan, doğru hedef kitle ile markayı yanyana getirerek konuşturan, etkileşimli ve içerik ile entegre çalışmaların öneminin daha da artacağını düşünüyorum. Proje bütçesi bu tarz güzel fikirlere yetmeyen ya da 2014 planları doğrultusunda bazı markalar display bütçelerini kısarak buraya aktarabilirler. (2014 içerisinde dijital , TV’den bütçe kapmaya rakam arttırarak devam edecek) Markaların müşteri odaklı SEO bilinci ve Google’ın Türkiye pazarına olan yatırım ve ilgisi daha da artacak. (Özellikle son dönemde Google’ın Türkiye’de verdiği ücretsiz eğitimler düşünüldüğünde) Yoğun rekabet ortamının yaşandığı ve kar marjlarının çok az olduğu e-ticaret sektöründe arama motoru reklamcılığındaki yoğun kullanım daha da artacaktır. Mobil reklam yatırımları ise hepinizin tahmin edeceği gibi planlı bir şekilde artacak. 2012’den bu yana mobil trafik yüzdesi %7.37 oranında arttı ve 2014 sonunda bu trafiğin genel yüzde içerisinde %25’e gelmesi ve 2013-2016 arasında yapılacak olan ekstra reklam yatırımının %36’sı gibi bir rakamın mobilden kaynaklanacağı öngörülüyor. (Şu anda her gün doğan çocuk sayısının 4.5 katı akıllı telefon kullanılıyor) Diğer bir öngörü ise mobil pazarlamanın değer kazanması ve TV ile daha da yakınlaşması.

2014, “Real Time Bidding (RTB)” Gerçek Zamanlı Hedeflemenin parladığı yıl olacak…
Mobil reklam yatırımlarınından bahsederken, display ve mobil reklam satınalma ortamlarını çok ciddi bir şekilde etkileyecek olan Real Time Bidding’in 2014 yılı içerisinde çok fazla adını duyuracağımızı, reklam ile ilgili (Ad networkler, ajanslar ve reklamverenler) kurumların ufak ufak RTB sistemine kendi sistemlerini entegre edeceğini öngörüyorum. Amerika, İngiltere ve Hollanda gibi dijital alanda teknolojik olarak önde olan ülkelerden sonra Türkiye ve diğer Avrupa ülkeleri de 2014’te RTB’ye geçecek. Gelecek yıl içerisinde yabancı şirketlerin ülkemizde RTB yatırım haberlerini de duyuyor olacağız. Daha fazla kazanç elde edilecek, markanın hangi envatere ne kadar harcadığını ve nerelereden daha faydalı dönüş aldığını anlık olarak ölçümleyerek gösterim yaptığı gerçek zamanlı hedefleme’nin (RTB) 2013 sonunda 5 milyar, 2016 sonunda ise 14 milyar dolar gibi bir pazar olması bekleniyor. Daha ucuza değil, daha efektif satınalmaların yaşanacağı bir yıl bizi bekliyor olacak. Çok geniş bir konu olan RTB’ye daha sonra detaylı olarak blogumda yer vereceğim.

Gelelim sosyal medya cephesine. Geçtiğimiz yıl markaların sosyal ağlar üzerinden edindiği müşterilerin kaynağına bakıldığında %52’sinin Facebook’tan, %43’ünün ise Linkedin’den geldiği görülüyor. Buradan markalara üretilen özel içeriklerin ne kadar kıymetli ve önemli olduğu anlaşılıyor. Her 4 kişiden 1’inin de sosyal medyada bulunduğunu düşünürsek önümüzdeki yıl özel içerikler ile müşterilerine gitmeye devam edenlerin daha başarılı olabileceği çok net ortada. Facebook’un son dönemde anahtar kelime yeniliği göz önüne alınırsa sosyal medya pazarlamasında #hashtagin öneminin epeyce artacağını düşünüyorum.

Bilindiği gibi yıl içerisinde YouTube, Türkiye video pazarına girdi. Ajans ve markaların Masthead kelimesini dillerden düşürmediği bir yıl oldu diyebiliriz. Bunun yanında bazı cesur markalar, YouTube içerisinde kendi kurumsal video kanallarını oluşturdu ve buradan takipçilerine ulaşmak için dijital video reklam yatırımları yaptılar. Önümüzde yıl içerisindeki öngörüm ise YouTube’u kullanmayan markaların da bir kısmı kurumsal video kanalları için bütçeler ayırarak, markalarına özel video içerik yatırımları yapacaklar ve kampanyalarına özel olarak çekecekleri güncel video (hatta interaktif) içerikler ile burayı besleyecekler. (2013 ilk 6 ay verilerine göre şunu hatırlatmakta fayda var, video reklam yatırımları %96.30 büyüme oranı ile 30.80 Milyon TL’ye dayandı.)

Genel reklam pastasının çok büyük bir kısımını alan TV (2012 kapanış %56 pay – 2013 ilk 6 ay %58.25 pay) tarafına bakıldığında ise, WebTV hizmeti veren (VOD siteler, OTT sistemler vs.)  kanal ve yayıncıların genel amacı olan birer “çoklu ekran ve platform olma” hedefi için 2013’te yaptıkları reklam ve geliştirme yatırımları devam edecek.

Rakamlarla 2013
– Google, 2013’ün ilk 9 ayında reklamlardan $39.8 milyar gelir elde etti
– Facebook 1.2 milyar kullanıcısı ile en baskın sosyal ağ
– Facebook’a %78 oranda mobil cihazlar ile erişiliyor
– Sosyal medya ağlarına mobilden erişim sağlayan kişi sayısı 4.2 milyar
– Reklamverenin %73’ü sosyal medya reklamlarını kullanıyor
– Pazarlama profesyonellerinin %23’ü sosyal medyaya yatırım yapıyor
– Twitter’ın yaklaşık değeri 1.8 milyon dolara ulaştı
– Twitter’da 2013’te günde 500 milyon tweet paylaşıldı, son güncel rakamlar ile 230 milyon aktif kullanıcısı mevcut
– Instagram’da her saniye 8000 kullanıcı fotoğraf beğeniyor
– LinkedIn kullanıcılarının %42’si profillerini düzenli aralıklar ile güncelliyor
– İnsanlar günde ortalama 3 farklı ekran kullanıyor. (Çoklu-Ekran)
– Retweet edilen Tweetlerin %28’i “lütfen RT!” ibaresinden kaynaklanıyor
– Kullanıcıların %81’i TV ile birlikte akıllı telefon, %66’sı ise bilgisayar ile akıllı telefon kullanıyor
– Reklamverenlerin %48’i çoklu ekranı çok önemli buluyor. %20 oranda bir reklamveren ise medya harcamalarını çoklu ekrana göre planlıyor.

Sağlık ve mutluluk dolu bir yıl dilerim…

 

Share:

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.