2016 Dijital Trend Öngörüleri

Bu içerik, 12 Aralık 2015 tarihinde YeniYüzyıl Gazetesi’nde yayınlandı. ‘2016’nın pazarlama trendi ‘dijital’.

İçerik ve Doğal Reklam (Native): Marka ve tüketici ilişkisinde çok önemli bir yere sahip olan ‘içerik’ kavramı, 2016 yılında adını daha da yoğun bir şekilde duyurmaya ve dijital trendler arasında yer almaya devam edecek. İçerikle pazarlamanın bir alt türü olan ve marka mesajının, farklı platformlardaki içeriklere doğal yapıyı bozmadan entegre edildiği  ‘Doğal reklamlar’ (Native Advertising) 2016’nın en fazla öne çıkacak olan oyuncusu. Marka hikayelerinin, bilgilendirici ve eğlendirici bir şekilde araya reklam girmeden kullanıcılar ile buluşması ve etkileşim sağlanması, doğal reklamların markalar tarafından tercih edilmesinde önemli bir kıstas.

Mobil Uyumluluk ve Daha Fazla Video: 2015 yılı birçok markanın proje, reklam ve pazarlama faaliyetlerinde yoğun olarak mobil platformu tercih ettiği bir yıl oldu. (Hatta, sadece mobil tercih edilen birçok kampanya sayabiliriz). Hızla artan mobil tüketim oranlarına bakıldığında, marka ve dijital yayıncılar için 2016 ‘köprüden önce son çıkış’ öngörüsündeyim. Video içerikler ve uygulamaları (Snapchat, Periscope gibi), mobil ödeme konusu ve hayatımızı kolaylaştıran diğer mobil aplikasyonlar 2016’da mobilin önemini arttıracak olan diğer başlıklar.

Giyilebilir Teknoloji & Nesnelerin İnterneti: Google Glass, Apple Watch gibi örneklerle adını yoğunca duyduğumuz ‘giyilebilir teknoloji’ ve iletişimin sadece bilgisayar, telefon ve tabletler ile sınırlı kalmayıp, evdeki akıllı cihazların (çamaşır makinesi, fırın, buzdolabı vs.) kendi kimliğine ve dijital yeteneğine göre bu iletişime dahil olacağı ‘nesnelerin interneti’ 2016’da duyacağımız diğer dijital trend başlıkları. (Gartner’ın öngörüsüne göre; 2020 yılında 26 milyar cihaz internete bağlı olacak.)

Sanal Gerçeklik (VR / Virtual Reality): Yaratıcı örnekler ile sıkça karşılaşmaya başladığımız, 360 derece sanal görüntü sağlayan ve markalara hikayelerini farklı bir boyutta anlatma olanağı veren sanal gerçeklik (VR), 2016’da dijital trendler arasında yer alacak. Başta, Mart 2014’te Oculus VR’ı satın alan, sanal gerçeklik için ayrı bir uygulama yazan Facebook, Google, Microsoft, Samsung, Sony gibi dev isimler, sanal gerçeklik gözlüğü sektörüne yatırım yapıyorlar.

Tüm bu maddelere artı olarak 2016’ta; programmatik satın alma, büyük veri ve verinin anlamlı işlenmesi, hedefleme, display/video reklamcılığında ‘görünürlük’ (viewability) ve kişiselleştirme gibi kavramları sıkça görmeye devam edeceğimiz öngörüsündeyim.

 

Yeniyuzyıl_2016dijitrendler_12.12.15

Share:

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.