2015 Pazarlama Trendleri

2015 Öngörülerimin bulunduğu ve pazarlamasyon.com tarafından çok güzel bir şekilde hazırlanan ‘2015 Pazarlama ve Dijitalde Bizlere Neler Getirecek? konseptli ‘Pazarlama Trendleri 2015’ dosyası yayınlandı. 2015’e dair farklı isimlerin öngörülerinin yer aldığı bu rapora tamamına ‘2015 Pazarlama ve Dijitalde Bizlere Neler Getirecek? adresinden PDF ya da SlideShare sunum olarak ulaşabilirsiniz.

Emeğine sağlık Necip Murat.
(Görsel: pazarlamasyon.com)


2015 Dijital Öngörüler (Tolga Şişmanoğlu)

–  ‘Mobil dostu’ siteler ve ‘Mobil SEO’ önem kazanacak
Globalde ve ülkemizde hızlı bir ivme ile yükselen mobil kullanım oranları (geçen yıla göre %179 artış /StatCounter) ve başta Facebook olmak üzere (25 Milyon+ mobil kullanıcı) birçok sitenin mobilden erişim datalarını da göz önüne aldığımızda 2015 mobil kullanım rakamları zirve yapacak. Google’ın ay içerisinde paylaşmış olduğu ve bundan sonraki süreçte “mobil uyumlu” sitelerin, mobil aramalarda daha fazla üstte pozisyon kazanma şansı yakalayacakları gelişmesi ile rekabette alt sıralarda kalmak istemeyen tüm marka/ajanslar, mobil ve SEO stratejilerine bir kat daha fazla önem verecekler.

– Video hız kesmeyecek, rekabet artacak
2014’ün yükselen trendi video, 2015’de daha fazla önem kazanacak. Özellikle mobil cihazlardaki video tüketimi önümüzdeki yılın en önemli dijital pazarlama değerlerinden birisi olacak. Facebook, haber akışındaki videolarına autoplay özelliği eklemesi ile birlikte mobil harici cihazlarda YouTube video izlenmelerini  yaklaşık 1 milyar gibi artı bir izlenme rakamıyla geride bıraktı. (comScore Ekim’14) Gelecek yıl açısından bize ipucu veren bu detay doğrultusunda 2015’te Facebook & YouTube video içerik rekabetinin artacağını öngörüyorum.

– ‘Mobil ödeme’ trendi yükselecek
2015’te mobil ödeme ve mobil ödemedeki kullanıcı sayısı, bu yıla oranla çok daha fazla bir artış gösterecek. PayPal’ın kredi kartı olmayan kullanıcılara banka hesaplarını bağlama özelliği, ApplePay’in Türkiye’de boy gösterecek olması (2015 yıl sonunu bulacaktır), oyun şirketlerinin komisyon oranlarını düşürebilmek için mobil ödeme şirketleri ile yürüttükleri ortak projeler ve yabancı şirketlerin Türkiye mobil ödeme pazarına yatırımları bu trendin yükseleceğinin en önemli belirtileri.

– Müşteri odaklı pazarlama ve hedeflemenin önemi daha da artacak
Müşteri odaklı kampanyalar ve hedeflemenin önemi 2015’te çok daha fazla artacak. Bu doğrultuda pazarlama stratejileri geliştirilecek. Müşterilerinin  davranışlarını analiz eden ve bu deneyimler ile reklam ve kampanyalarına yön veren markalar, rakiplerinden bir adım daha öne çıkacak. Son olarak ‘Content is the King’ gerçeği hükümdarlığını koruyacak.

– Dijital reklam yatırımları
IAB Türkiye verilerine göre, 2014’ün ilk yarısını 650 Milyon TL ile kapatan (2013 kapanış 1.169 milyar TL)  dijital reklam sektörü, önümüzdeki yıl, 2014’e benzer bir çizgide devam edecek. Arama motoru yatırımları, display yatırımları ile arayı biraz daha açarak yılı önde kapatacak.
Son dönemlerde, video reklam yatırımlarındaki artışa paralel olarak daha kaliteli video envanter ihtiyacı da artacak.

Bol yaratıcı bir yıl olması dileğiyle…

[slideshare id=42912390&doc=pazarlamatrendleri2015-141221101755-conversion-gate01]

Share:

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.