Adobe Creative Suite 5.5 (CS5.5)

Adobe Creative Suite ailesi, yeni ara sürümünü duyurdu. Adobe CS5.5! Creative Suite ailesinin son ara sürümü olan CS5.5’un yeni motto’su “Dijital Deneyimlerle Dünyayı Değiştiriyoruz!” üzerine kurulmuş durumda… Yeni ürün ailesi olan Adobe Creative Suite 5.5; akıllı cep telefonları ve tablet cihazları da kullanarak dijital deneyimi geliştirme, içerik üretme, ölçümleme ve dağıtım konularında medya kuruluşlarına, reklamcılara, yayıncılara ve işletmelere tüm teknolojik desteği verecek. Bundan böyle 24 ayda bir ana sürüm (cs5-cs6), 12 ayda bir ise ara sürümler yayınlanacak. Adobe’nin buradaki temel amacı gündemi takip ederek, özellikle mobil ve tablet cihazlardaki hızlı gelişimi de göz önünde bulundurarak daha kısa süreler ile güncel sürümleri / güncellemeleri duyurmak… Bir sistem kurarak onu geliştirmeye dayalı sistemde ayda bir / haftada bir ve hatta her gün güncelleme bile görmeniz mümkün…

Gündemde Adobe’nin odak noktalarını Online Pazarlama Optimizasyonu, Müşteri Deneyimi Yönetimi (CEM-Customer Experience Management) ve Dijital Medya (içerik tasarım geliştirme) almakta.

CS5.5  – Tasarım, Üretim, Dağıtım, Analiz

Bilindiği üzere değişen endüstri ve hızla çoğalan cihazlar, tasarım interaktivite ve bu koşulları paraya dönüştürme süreçlerinde kreatif profesyoneller iş akışlarına cihazları da dahil ettiler… Bu adımda Adobe’nin verdiği mesaj:“Her cihaz için içerik oluştur, dağıt ve paraya dönüştür”

Sınırsız Yaratıcılık:

Mobil telefonlar ve tabletler için yeni çözümler sunan CS5.5 ürün ailesindeki en önemli noktalardan birisi de, normal bir dergi ya da gazeteye tasarım yapıyormuş kadar özgür ve sınırsız bir yaratılık alanınızın olması… Herhangi bir ortama ya da kod vs. gibi kavramlara takılmadan tasarım yapmanızı ve bu tasarımınızı da muşteşem bir çözüm ortağı olan “Digital Publising Suite (DPS)” ile istenilen mobil / tablet cihaza en uygun şekilde aktarmanızı sağlıyor…

Digital Publishing Suite (DPS)

DPS ile tasarımlarını tamamladığınız çalışmalardan, dijital dergiler, gazeteler, kataloglar ve özel yayınlar oluşturmanız mümkün. Hatta çok keyifli… Kod bilmeden özgürce tasarladığınız taslaklarınıza görüntü, ses, slayt gösterisi, 360 derece vs. gibi birçok interaktif uygulamaları da ekleyerek dijital dünyada var olduğunuzu göstermek çok kolay… (Türkiye’de Adobe DPS ile hazırlanan ilk dergi Cüneyt Özdemir/Dipnot’tur. İkincisi ise Feza Yayıncılık/Turkish Review)

Not: Hızla ilerleyen teknoloji karşısında, ki müşterilerin yeniliklere adaptasyonun çok yüksek olduğu bir dönemde yeni teknolojilere ayak uyduramayanlar, yavaş yavaş geri kalmaya başlayacaklardır. Bu alanda yapılması gereken aslında çok da zor değil… Bizden 5-10 yıl önde olan (Teknoloji, iletişim vs. konularında) ülkeleri biraz takip etmek yeterli düşüncesindeyim. Bu teknolojik zaman farkı bizler için yol haritası çıkartma anlamında bir avantaj… (Conde Nast – Online yayında, 6 Ayda basılı yayın satışlarının %37’sine ulaştı. Martha Stewart interaktif reklamlarla derginin gelirini %70 arttırdı.)

Tablet ve Uygulama pazarı açısından çok önemli olan DPS (.folio), Creative Suite’den bağımsız bir yapıda olacak. CS5.5 ile çıkmayacak. Bir nevi “Çözüm Ailesi”…

CS5.5 ile mobil ve tablet cihazlar için içerik oluşturabilir, paylaşabilir ve fikirlerinizi rezive edebilirsiniz. CS5.5 içindeki HTML 5 araçları ile masaüstü bilgisayarlar ve mobil cihazlar için tarayıcı merkezli içerik tasarlıyarak geliştirebiliyorusunuz. (HTML5 / DW / Flash)

CS5.5’da Gözümüze Çarpan Önemli Yenilikler

After Effects: Camera Lens Blur yani alan derinliği özelliği sayesinde normalde olmayan daha sonradan eklenen alan derinlikleri oluşturabiliyorsunuz. Etkilendiğim en güzel özelliklerden biri de ‘Warp Stabilizer’ özelliği… Hareketli olarak çekilen videoları (el kameraları ile örneğin yürüyerek çektiğiniz videolar) durağan olarak sabitlemeyi sağlayan Warp Stabilizer çok başarılı sonuçlar elde ediyor. Özellik, el sarsıntılarından dolayı olan hareketli görüntülerde kenarlardan kırparak ya da kalan alanı tamamlayarak görüntüyü sabit bir formata dönüştürüyor.

Diğer bir haber ise artık SoundBooth’un olmayışı ve bu görevi “Audition” ‘nın üsteliyor olması. Mac versiyonu da var. Son olarak da ses temizleme ve güzelleştirme araçları da dış sesler / istenmeyen arka plan gürültülerinden arınarak temiz bir ses kanalına ulaşmak mümkün.

Premier Pro: Story senaryo yazma uygulaması, esnek hassaslık ve güvenilir düzenleme araçları ve çoklu ekran dağıtımı… (Adobe Media Encoder)

DreamWeaver: Android ve iOS uygulamarı geliştirmenin kolaylaştırılması ve JQuery entegrasyonu….

Flash Catalyst: Ortak kütüphane paneli ve yeniden boyutlandırma…

Flash: İçerik ölçeklendirme yeniden boyutlandırmalarda bozulmaları engelleme..

InDesign: Linked text ve genişletilmiş e-kitap üretim desteği…

Grafik tasarım ve yayıncılık mecralarında görev yapan kreatif profesyoneller açısından mobil cihazlar ve tabletler için hazırlanacak olan tüm tasarımlarda ID 5.5 çok büyük bir rol oynayacak.

Özet olarak toparlamak gerekirse; Creative Suite 5.5 Production Premium, Web Premium ve Design Premium Suite aileleriyle baştan sona kadar olan tüm sürece hakim ve keyifli bir şekilde tüm projelerinizi oluşturabilir, bunlar üzerinde kolayca reziveler yapabilir ve bu yaptığınız tasarımlara interaktif öğeler ekleyerek dilerseniz mobil ve tablet ortamlarına kolayca taşıyabilirsiniz….

Bol yaratıcı günler…

Share:

3 comments

  1. Çok faydalı bir anlatım olmuş. Teşekkürler.

  2. ses temizleme ve güzelleştirme araçları çok iyi olmuş 🙂

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.