Renault Fabrika (Bursa) Gezisi ve Meganeomani Finali

“Dakikada 1 Araba”

Dün (8 Ocak Cumartesi) Renault Türkiye’nin Bursa Fabrikasını gezdik. Bloggerlar olarak bizleri çok güzel karşıladılar ve keyifli bir gün yaşadım. Benim için çok güzel bir deneyim oldu…  Ertan Etike Bey (Renault – İletişim Direktörü) tüm gün boyunca fabrikada bizlere ilgilendi. Kendisine çok teşekkür ederim. Saniyelerin bile çok önemli olduğu bu üretim sürecinde bir arabanın ilk başından sonuna kadar olan sürecindeki tüm prosesi yaşamış oldum. Çok güzel bir deneyimdi.

***

Renault, Oyak-Renault ve Renault-Mais olarak 2 ayrı grup olarak faaliyetlerini sürdüyor.  Hissesi az olanın ismi öne yazılıyor. Oyak-Renault, Renault firmasının Batı Avrupa dışındaki en büyük iştiraki. Bursa’daki kaporta-montaj ve mekanik şasi fabrikalarında yıllık 360 bin otomobil ve 450 bin motor üretim kapasitesi ile üretim yapan firma ürün gamını her yıl yeniliyor. 258 bin 389 metrekaresi kapalı, 9 bin 576 metrekaresi yeşil alan olmak üzere 510 bin 575 metrekare üzerinde kurulu olan Bursa üretim tesislerinde, kaporta-montaj ve mekanik şasi fabrikaları bulunuyor.

Oyak-Renault bu açıdan imalat sürecinde; pres, kaporta, boya, montaj ve mekanik olarak tam anlamıyla bir bütünlüğe sahip. Renault-Mais ise Türkiye’de binek otomobil, hafif ticari araç ve yedek parça satışı ile satış sonrası hizmetlerini yürütmekte.

Fabrikayı gezmeden önce duyduğum ve inanması zor gelen bir gerçeği de paylaşmak isitiyorum. Renault Türkiye olarak tüm otomotivler (Megane, Clio vs..) tek bir bantdan düşüyor (çıkmakta) ve 1 dk’da 1 araba üretiliyor…. Tek bant kullanımının en olumlu özelliği hem alan olarak daha verimli bir alan kullanımı hem de her marka için bir bant açtıktan sonra durabilecek olan üretim koşullarında çalışanların işsiz kalmalarını engellemek. Elektrikli modellerinin seri üretim planlarını ise 2011’in 3.çeyrek başlangıcı olarak yapmaktalar.

Fabrikadaki proses planda her adımda kontrol var.. Üretim öncesi, üretim ve sonrasında. Üretimde insan elinin giremeyeceği yada seri üretim açısından daha olumlu olacak durumlarda robotlara çok iş düşmekte (250’i aşkın robot sayısı).

Fabrika gezisi sonrasında, durağımız meşhur “Kebapçı İskender”di.. Lezzet molamız sonrası Meganeomani finali için Renault-Mais’e geldik. Kokteyl, finalistler, yarışma ve oylama sonunda en çılgın meganeomani (Krem şanti ve çikolata soslu Megane’i tümüyle yalayan) finalist Megane’in sahibi oldu… Bu eğlenceli anın görünütülerine ulaştığımda linkini paylaşacağım.

Organizasyonda emeği geçen tüm Renault Türkiye ve çalışanlarına, Emre Aytaç (Renault), Onur Cengiz’e (41? 29!), Alafortanfoni ve DirectComm’a teşekkürler…

Share:

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.